Eva van Baar

Schrijven is doen

Nieuws

Hieronder volgt een greep uit het nieuws rondom de boeken, columns, poëzie, en de cursussen.  


Dag allemaal,

De laatste jaren heb ik schrijf workshops gegeven, voor columns, poëzie, haiku, elfjes, in samenwerking met de bibliotheek van Alkmaar, en de Artiance, ook in Alkmaar.

Ik heb mijn eigen poëzie voorgedragen, en mijn columns voorgelezen voor Vrouwen van Nu, en voor bedrijven.

Zo’n workshop kun je boeken voor 150 euro plus reiskosten. Dat is voor twee uur met een pauze van een half uur.

evavanbaar@gmail.com

Het life contact met mijn lezers vind ik leuk, maar in deze corona tijd doe ik meer aan alles wat online nog kan.

De facebook pagina ‘schrijftips voor jou’, LinkedIn, en ik stuur af en toe een nieuwsflits naar de drieduizend mailadressen die ik in de loop van de jaren heb verzameld.

Van mijn schrijfcursus komt een schrijfboek uit, daar ben ik nog mee bezig, en er zijn inmiddels al heel wat van de beloofde boeken uitgekomen.

Die zijn te vinden bij het katern ‘alle boeken’. 


In de laatste update van het nieuws heb ik al een aantal boeken aangekondigd. De tijd heeft niet stil gestaan, en er zij inmiddels een aantal romans uitgegeven.

Op de website van de uitgever, Pumbo staan alle gegevens, maar voor mijn trouwe website bezoekers geef ik nog even de belangrijkste gegevens:

Net als jij

Een omnibus en herdruk van Alter ego en Amsterdam, Praag, Istanbul

Het slappe koord van de liefde 

Een omnibus en herdruk van Niets buiten jou en Er is een bericht voor u

En dan?

Bevat een herdruk van Niets buiten jou en het nieuw uitgekomen tweede deel van Niets buiten jou

Toffie

Dit kinderboek bevat de herdruk van deel 1 en het nieuw uitgegeven deel 2, Toffie is Tof

Rinske en Mini

Aardrijkskunde saai? Niet als je met een klein en knalrood autootje door heel Nederland mag reizen om te kijken waar het leuk is. Rinske heeft een tijdelijk baantje en Mini vergezelt haar op haar zoektocht. Ze bekijken van alles in Nederland. Ze mag vriendinnen meenemen waar ze van alles mee bespreekt onderweg. Echt en boekje voor jou, vanaf 14 jaar.

Hoezo omslachtig?

Ken je dat? Hebt u een momentje?’ Dan krijg je iemand die je vraag niet kan beantwoorden, die verbindt je door met iemand anders die je vraag ook niet kan beantwoorden, de persoon die je moet hebben is er niet, het zal worden doorgegeven, je zult worden teruggebeld, maar dat gebeurt niet.

Dit, en nog allerlei andere dingen heb ik in een column verwerkt.

Om je niet gelijk de stuipen op het lijf te jagen gaat het eerste deel over katten, die helpen je relativeren. Lekker eten, een warme omgeving, een schoot waar je op kunt gaan liggen, meer heb je toch niet nodig?

En dan is er nog van alles over wat ik in de loop van het jaar heb meegemaakt, dat staat er ook bij.

Lees dingen die je herkent, en onderga het met een knipoog.

*************************************************

Op 9 augustus 2018 is mijn levenspartner Paul overleden.

Hij beheerde ook mijn website en hielp me met de vormgeving van de nieuwsbrieven en de boeken.

Het is nu heel stil rondom me, ik houd een dagboek bij, en heb heel voorzichtig weer wat ideeën voor nieuwe dingen.

De website blijft in de lucht, maar ik zal geen nieuwsbrieven meer maken en ook losse poëzie en columns kun je voortaan in mijn facebook groep vinden.

Ik blijf op Facebook posten, in mijn groep ‘schrijftips voor jou’, en op Linked In, Je kunt nog steeds cursussen bestellen en ook de boeken zijn nog te koop.

*************************************************

Schrijven doe je door alles heen, juist als er zoiets ingrijpends gebeurt.

De volgende boeken zijn inmiddels na Pauls overlijden uitgegeven bij Pumbo:

De som der delen, poëzie.

Een kaars voor jou, poëzie en columns

Mengelwerk. Columns, poëzie en schrijfoefeningen

Ik heb een aantal manuscripten die ik als pdf verkoop, dat is commercieel gezien gunstiger dan een E-boek, dat houdt de verkoopprijs laag. Het gaat om de volgende titels:

Toffie deel 2, een kinderboek over een jongetje met een treintafel.

Noesja, een kinderboek over een ijsbeertje dat onder water een wereldreis maakt.

Sokkenboek, een boek met poppenkastverhaaltjes over sok poppen, met instructie hoe je zelf sok poppen kunt maken.

Samen grijs, een combinatie van een tijdschrift en een boek, met weetjes en columns voor senioren.

Sprookjesof zo, sprookjes met een knipoog.

De pdf’s zijn 5 euro, je kunt ze bestellen door me een mailtje te sturen: evavanbaar@gmail.com.

Mijn gironummer is NL33INGB 0002785363

 

Ik krijg regelmatig aanvragen voor het schrijven van een levensboek, door mij, of door jou. Jouw verhaal.

Kijk eens op de website, het is heel leuk om te doen.

 ************************************************

Al mijn boeken worden uitgegeven bij Pumbo, ik werk heel prettig samen met deze uitgeverij.

Op mijn eigen website zijn mijn boeken te vinden, en ook op de website van Pumbo.

De boeken zijn te koop via www.evavanbaar.nl, via Pumbo, boekenbestellen.nl, en via Bol.com, en via de boekhandel.

 

Bedankt, tot ziens op mijn website, op facebook en Linked In.

 

Eva van Baar

November 2017: National Novel Writing Month

Dag allemaal,

Sinds 1 november is de 'NaNoWriMo', de 'National Novel Writing Month' begonnen.
In de maand november worden we verondersteld een begin te maken met een nieuw boek, en dat doen we in gezelschap van heel veel andere Nederlanders. Zo’n 50.000 woorden is het streven.
Voor zover ik heb kunnen nagaan doen we dit zelfs met heel veel mensen wereldwijd, vandaar dat ik dit stukje ook in het Engels op de website zet.
Op mijn Facebookgroep ‘schrijftips voor jou’ zal ik regelmatig iets posten over de voortgang van mijn eigen projecten – ik heb altijd een paar dingen tegelijk onder handen - en ik zal tips geven die je kunnen helpen met het opzetten van een boek.
En vooral het doorzetten, wat nog belangrijker is.

Tot schrijfs, ik zie je op mij Facebookgroep: schrijftips voor jou.
Succes, Eva

Muziek in beeld en poëzie

Op dinsdag 24 oktober 2017, was er vanaf 10:00 uur een optreden van Paulus Vis (blokfluiten) en Eva van Baar in de bibliotheek van Alkmaar in het centrum.
Paulus en Eva verzorgden een ochtend met drie soorten kunst: klassieke en lichte muziek, aangevuld en afgewisseld met beelden en poëzie.
Voor de pauze lag de nadruk op muziek en na de pauze droeg Eva gedichten voor uit haar nieuwe bundel 'Zeven maal zeven' terwijl er op de achtergrond muziek gespeeld werd door Paulus.

Een boeiende en onderhoudende ochtend was het.

Interview

Interview van Monique Hodde met de Alkmaarse Eva van Baar.
Geplaatst in de Wijkkrant Alkmaar-Noord, Nr. 40, Juni 2015. 

'Alkmaarse Eva van Baar genomineerd voor Nobelprijs voor literatuur'.

De Alkmaarse vertaalster Engels en schrijfster Eva van Baar is door haar Amerikaanse uitgever genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur. Zij is onder andere bekend van haar kinderboek Toffie, waarvan iedere maand een hoofdstuk in deze krant verschijnt op de kinderpagina. Nu is zij genomineerd voor de Engelse versie van haar boek Ilse. Op 10 december wordt de winnaar in Zweden bekend gemaakt. 

“De eerste selectie is al geweest” begint Eva trots. “Er worden ieder jaar wereldwijd een paar duizend mensen voorgedragen. Er worden er 50 uitgekozen, daarna 20, dan 5 en daaruit wordt de winnaar gekozen. Deze ontvangt de prijs op 10 december in Stockholm in aanwezigheid van de Zweedse koning en koningin. Ik moet maar vast een kroontje laten maken” grapt ze. Eva gaat er helemaal niet vanuit dat ze wint; alleen hiervoor genomineerd worden, is al bijzonder genoeg. Er is één prijs voor alle genres, voor iemands hele oeuvre of voor één boek. 

Eva van Baar schrijft al haar hele leven. In het begin veel columns en poëzie en daarna echte boeken. Haar naam is een pseudoniem, verzonnen nadat ze een verhaaltje had geschreven over de geboorte van haar dochter. Er zijn inmiddels vier boeken van haar hand in Nederland uitgegeven: Doolhof of Labyrint (een bundel van haar columns en verhalen), Toffie, Ilse en Niets buiten jou. Het boek Ilse gaat over een gewoon meisje dat op de middelbare school zit en paranormaal begaafd is. Er is weinig geschreven voor jeugd over paranormale gaven. Eva vertelt: “Als je voor pubers schrijft, moet je niet met rommel aankomen. Het moet puur en verantwoord zijn. Dit boek is informatief én goed leesbaar. Het bevat fictie en non-fictie.” De heel grote uitgever America Star Boek benaderde haar voor een Engelse vertaling. Eva heeft het toen zelf vertaald en zij hebben het uitgegeven in de Verenigde Staten. Het wordt nu ook in Australië en Nieuw Zeeland verspreid. En tot haar grote verrassing heeft deze Amerikaanse uitgever haar genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur. Gronden om in aanmerking te komen voor de prijs zijn dat het werk vernieuwend en positief moet zijn. “Het is voor hen heel bijzonder dat het een vanuit het Nederlands vertaald boek is. De uitgever heeft er natuurlijk zelf ook belang bij als een schrijver uit hun stal is genomineerd. Het is voor mij echt een bekroning van jarenlang hard werken. 

Hard werken doet Eva nog steeds. Ze is met verschillende dingen bezig. Binnenkort komt een PDF van Toffie deel 2 op haar website te staan en kan daar besteld worden. Toffie is een boek voor kinderen van de basisschool. Het is gebaseerd op de treintafel van haar partner en steun en toeverlaat Paul, en haar eigen herinneringen. Ze werkt aan deel 2 van Ilse en schrijft nog af en toe columns. Die zet ze ook op Facebook. Daarnaast geeft ze verschillende online schrijfcursussen. Het is laagdrempelig, mensen kunnen iets toesturen en krijgen feedback op hun eigen werk. Voorop staat het plezier hebben in schrijven. Ze geeft ook workshops aan kinderen. Af en toe in de bibliotheek, maar ook online. “Een juniorschrijfcursus is vrij uniek en is voor kinderen van 10 tot 18 jaar. Het is goed om hun fantasie te prikkelen en ze vinden het hartstikke leuk. Het is gebaseerd op de basiscursus met wat plaatjes erbij en websites waar ze kunnen zoeken.” 

Wilt u Eva volgen en op de hoogte blijven van haar activiteiten? Via haar website kunt u zich abonneren op haar nieuwsbrief. Daar staat ook alle informatie over de (online) schrijfcursussen.

www.evavanbaar.nl 

Monique Hodde

Nominatie Nobelprijs voor de letterkunde. Januari 2015.

Ik kon mijn ogen niet geloven.

Toen ik las dat mijn Amerikaanse uitgever Americastarbooks mij had voorgedragen voor de Nobelprijs voor Literatuur.
Per jaar worden er wereldwijd een paar duizend mensen voorgedragen.
Die hele berg ligt op 2 februari ergens in Oslo op een bureau en dan begint de selectie. Er worden er 50 uitgekozen, daarna 20, dan 5 en daaruit wordt de winnaar gekozen.
Op 10 december 2015 weten we wie er gewonnen heeft

Voor mij is dit de bekroning van jaren hard werken.
Zie ook de aparte pagina over de Nobelprijs.

Workshop blog schrijven

Workshop blog schrijven op 2 juli 2014, een verslag.

Op de inspirerende locatie van Maria van Latum in het koepeltje, hadden we die dag een workshop blog schrijven.
Het was een gezelschap uit Zuid-Holland, ze waren speciaal voor de workshop naar Alkmaar gekomen.
Het was een geanimeerde bijeenkomst, met veel verschillende invalshoeken en een ontspannen sfeer.
Wil je ook zoiets?

Mail me: evavanbaar@gmail.com.

Interview met Eva van Baar

Vrijdag 25 april 2014 had ik een interview met schrijfster Eva van Baar in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Een leuke afwisseling. Altijd maar interviews met beeldend kunstenaars gaat ook wel eens vervelen (valt mee hoor!) dus voor mij is het een welkome verandering.
Eva heeft eerder columns geschreven voor Trouw en de Viva en heeft inmiddels vier boeken op haar naam staan. Twee boeken voor volwassenen en twee boeken voor kinderen.
Eva schrijft vooral over onderwerpen die herkenbaar zijn voor lezers en dicht bij haar zelf en haar ervaringen liggen. Dat kunnen wat zwaardere onderwerpen zijn die zij van redelijk dichtbij heeft meegemaakt maar ook alledaagse onderwerpen die haar en haar omgeving bezig houdt.
In het boek 'Doolhof of Labyrinth', waarin haar columns gebundeld zijn, schrijft zij o.a. over haar kinderen en de alledaagse herkenbare rompslomp eromheen maar bijvoorbeeld ook over het begrip geluk en haar observeringen over geluk. Tijdens de uitzending leest Eva wat uit haar columns voor.
Thema's als geluk, goud zoeken en vergrijzing gebruikt zij ook voor haar cursussen bij het Schrijfpodium. Het Schrijfpodium heeft zij opgezet met Saskia van der Werff en het Socratisch café. Door de wijze van Socrates te gebruiken, door o.a. vrij van mening te schrijven en gewoon te dóen, ontstaat er een vrijheid tijdens het schrijven die cursisten kan helpen verder te komen.
Wil je daar meer over weten dan kun je op Eva's website kijken: www.evavanbaar.nl

Groetjes, Karin van Bodegom.
Stichting Radio Langedijk CompleetFM.

Boekpresentatie:

De vorige boeken heb ik niet gepresenteerd, maar met dit boek, 'Niets buiten jou', doe ik dat wel.
Op 13 januari 2014 zal het 's avonds worden gepresenteerd in Grand Café Koekenbier in Alkmaar, Kennemerstraatweg 16, 1815 LA   Alkmaar. Dan wordt hier de eerste bijeenkomst van 2014 gehouden van het dichterscollectief Reuring, waar ik deel van uit maak.

Ik vertel die avond iets over het ontstaan van mijn vierde boek en lees er een stukje uit voor.
De toegang is gratis en er is voldoende parkeerruimte beschikbaar.


Nieuw boek:

Op 22 november 2013 is mijn vierde boek uitgekomen.
Het heet ‘Niets buiten jou’ en het is uitgegeven bij uitgeverij Boekscout. Het boek is rechtstreeks bij mij op de website te bestellen of via de website van Boekscout.
Het boek kost 16,15 Euro plus verzendkosten. 

Beoordeling door Boekscout:

Bij het eerste hoofdstuk had u mijn hart al een beetje gestolen.
De liefdevolle omschrijving van de complete familie, inclusief huisdieren en beste vriendin zetten de toon voor de rest van uw boek. Daarop volgt de koude douche. De liefdevol omschreven man van de hoofdpersoon overlijdt. Bij de rouwverwerking schipperen wij heen en weer tussen tegenwoordige- en verleden tijd en komen we meer en meer te weten over Els. Het is mooi hoe het hele zachte en huiselijke gevoel aan het eind van het boek compleet overhoop geschopt wordt en de lezer geconfronteerd wordt met wat er achter een ongeluk kan schuilen. Ik las hier een boek met contrasten en scherpe kantjes die de schrijver er met voorzichtig vakwerk aan heeft geslepen.

Poëzie in de Branding 2013 

BERGEN AAN ZEE -
Wethouder Aletta Hekker heeft donderdag 16 mei de opening verricht van het gedichtenproject 'Poëzie in de Branding 2013'.

Elly Kamminga, rector van de Berger Scholengemeenschap, heette de aanwezige dichters, de jury en andere belangstellenden welkom op de opening in strandpaviljoen Zuid in Bergen aan Zee. Rond het thema 'schuimkop' zijn twintig gedichten geselecteerd. Deze zijn tot 26 mei te lezen op palen in de vloedlijn op het Bergense strand. In strandpaviljoen Zuid is het 'poëziealbum' te vinden met daarin alle 197 ingezonden gedichten. Ook hangen er nog negen gedichten in het paviljoen.

Over het thema ‘schuimkop’, hebben bijna 200 dichters een gedicht geschreven voor ‘Poëzie in de Branding’. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement in Bergen.
Ik kreeg een uitnodiging en bleek bij de geselecteerden te zijn.

Mijn gedicht:  

Branding


Branding, schuim op grijze golf
Zon en zout in zee en strand
Wild, rustig, telkens anders
Eeuwig, altijd, toen en nu
Ik roep, maar krijg geen antwoord
Ik zwijg maar, en jij zwijgt mee.
Branding, schuim, ik hoor de zee.

Eva van Baar

 

Toffie gaat uit zwerven en Ilse ook.

Ik vind het kinderzwerfboek een leuk initiatief en geef de beide boeken er voor op. Wie weet komen ze elkaar nog tegen.

Kijk op: www.kinderzwerfboek.nl

Boekpresentatie juli 2013


Op woensdag 10 juli 2013 heb ik een boekpresentatie gehouden over Toffie op de Christelijke Montessorischool in Den Haag, in de klas van juf Michelle. Het was heel genoeglijk.

Ik heb een stukje voorgelezen en iets verteld over het schrijven van het boek.

Ik heb een eiland op het bord getekend en de kinderen hebben ingevuld wat er allemaal op zo’n eiland is. Ze hebben er zelf een tekening over gemaakt.

Er heeft nog een echt treintje gereden in de klas.

De kinderen vonden het leuk en ik ook.

Mei 2013, mijn boek is uitgegeven.

Toffie
Een kinderboek over een jongetje van bijna zeven.
Overdag is alles heel gewoon, maar ‘s nachts verandert alles.
Dan rijden de treinen op de treintafel echt.
Dan verandert een harig hondje in een superheld.
Niet verder vertellen, het is een geheimpje.

Signeersessie

Op vrijdag 15 maart 2013 heb ik een signeersessie gehouden bij boekhandel Stumpel in Heerhugowaard.
De boekpresentatie was leuk. Ik heb boekenleggers met mijn de naam van mijn website uitgedeeld, boeken verkocht en mensen gesproken.
Mijn boek ‘Doolhof of Labyrint’ ligt nu bij Stumpel in de winkel in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard.
Je kunt op mijn e-mailadres vast inschrijven voor Toffie Je krijgt dan bericht van mij wanneer het uit komt.
De prijs is exclusief verzendkosten, dat zal zo’n twee a drie euro zijn. Ik mail wel terug wat het precies wordt. Ik weet nog niet wat het boek weegt.
Spannend.
Als je net zo veel plezier hebt van het lezen van Toffie als ik heb gehad van het schrijven, dan ben ik tevreden.

Opium TV

Kennen jullie het programma Opium op de televisie? De presentator is Cornald Maas.
Op 9 maart 2013 was er een uitzending in het kader van de Opium verhalenwedstrijd. In die uitzending zaten er mensen in de zaal die zelf een verhaal hadden ingeleverd en speciaal uitgenodigd waren.
De jury, bestaande uit Arthur Japin, Nelleke Noordervliet en Aaf Brandt Corstius, deed die avond uitspraak. Aaf kon er niet bij zijn, die had een keelontsteking.
De winnares, Roos van Sen, mocht haar verhaal plaatsen in de Volkskrant en kreeg een uitnodiging voor het boekenbal. En er was een optreden van Brigitte Kaandorp met twee liedjes.
Ze heeft een boek met liedjes uitgegeven en gaat het land door met een programma van haar beste liedjes.
Het was een leuke avond. Ik heb er van genoten.

Interview bij RTV 80

Op 16 maart 2013 is er een interview van mij uitgezonden op RTV 80. 
Dit ging over mijn boek Doolhof of Labyrint en het komende kinderboek Toffie.
RTV 80 is een regionale omroep voor Bergen Egmond en Schoorl.
Als er in Alkmaar iets vermeldenswaardigs aan de hand is, dan houden ze een interview.
Ze hebben een indrukwekkende studio op het terrein van hotel Zuiderduin in Egmond.

Artikel over mijn boek

Er heeft recent een artikel gestaan in Dichtbij.nl over mijn boek Toffie.
Ik publiceer columns in dichtbij.nl.
Dichtbij is een onderdeel van de Telegraaf. Het heeft een regionale functie en iedere regio in Nederland heeft een dichtbij.nl.
De krant bestaat nog niet zo lang, je ziet hem groeien.

Eva van Baar

 

 

 

Eva van Baar | evavanbaar@gmail.com